8 cara menjadi suami yang terhebat
Tue Dec 22, 2009

8 cara menjadi suami yang terhebat

Setiap isteri amat mendambakan seorang suami yang boleh menjadi pembantu dan juga penyenang hatinya, bukan hanya si isteri sahaja yang perlu menyenangkan dan juga menolong suaminya. Inilah rahsia kebahagiaan rumah tangga yang jika suami dan isteri sama-sama dapat memahami dan memenuhi keperluan dan kehendak pasangannya, rumah tangga yang sedia terbina akan terus terjalin bahagia dan dibarkahi. Berikut adalah beberapa tip yang boleh dijadikan panduan kepada suami mahupun bakal suami dalam meningkatkan pengetahuan tentang kehendak hati isteri dan sekaligus meningkatkan kepercayaan dan keyakinan si isteri terhadap suami dalam memimpin keluarga.

1. Imam Solat
Suami yang mampu menjadi imam dalam solat adalah amat jelas mampu memimpin rumah tangganya. Maka isteri akan hormat kerana suaminya mempunyai kredibiliti yang sememangnya menjadi tuntutan dalam berkeluarga. Mampu menjadi imam dalam solat adalah tanda bahawa suaminya mampu memimpinnya ke jalan yang lebih baik dalam agama.

2. Mengajarkan ilmu-ilmu agama
Ini adalah perkara mencabar untuk anda wahai bakal suami dan para suami kerana bukan untuk kita membimbing keluarga dengan ilmu-ilmu agama. Ramai di antara kita hari ini mampu menyediakan peralatan hiburan di rumah tetapi tidak dapat menyediakan peralatan untuk mengajarkan ilmu-ilmu agama. Sekiranya kita tidak mampu, carilah guru yang dapat membimbing kita dan keluarga kita.

3. Suami yang matang
Ramai suami nampak matang sebelum mendirikan rumah tangga, tetapi hakikatnya tidak setelah mereka berkeluarga. Suami perlu matang dalam memberikan keputusan kerana isteri tetap akan meminta pandangan suami walaupun dia mungkin dapat membuat keputusan terhadap sesuatu perkara.

4. Pandai Memasak
Suami adalah penjaga kepada isteri dan anak-anak. Jangan kita hanya menjadi suami yang hanya tahu memakan air tangan isteri, kerana sebenarnya isteri juga akan lebih menyayangi suami yang pandai memasak. Air tangan suami juga mampu mengeratkan hubungan antara suami isteri dan juga anak-anak.

5. Suami yang ‘independent’
Tahu menguruskan diri sendiri. Jangan hanya mengharapkan isteri untuk membasuh pakaian dan menggosok baju kerana ada waktunya mungkin isteri kita tidak dapat melakukan itu semua. Suami yang mampu melakukan kerja-kerja isteri mampu kelihatan comel dan romantik di mata si isteri. Cubalah, anda pasti akan nampak hasilnya nanti!

6. Mempunyai prinsip dan pendirian
Suami tidak boleh kelihatan lemah dengan hanya mendengar dan mengikut pandangan ahli keluarga sekiranya berlaku masalah keluarga.. Pendirian ini akan menunjukkan bahawa anda suami yang hebat di mata isteri. Pandangan ahli keluarga hanyalah pembimbing bukanlah keputusan kepada masalah anda.

7. Menjaga anak-anak bersama isteri
Banyak berlaku di kalangan kita, isteri ditatang bagai minyak yang penuh ketika sedang mengandung, tetapi setelah selamat bersalin suami hanya menyerahkan penjagaan anak kepada isteri sepenuhnya. Lebih-lebih lagi jika anak yang dilahirkan bukan anak sulong. Isteri mengalami kepenatan menguruskan rumah tangga 2 kali ganda selepas melahirkan anak. Tanggungjawab ini juga perlu dirasai oleh suami. Bersamalah bangun malam ketika anak menangis kelaparan. Pastinya isteri akan lebih menghargai kerjasama yang anda berikan.

8. Jadilah suami serba tahu
Suami yang serba boleh dengan erti kata mempunyai pengetahuan yang serba-serbi. Isteri amat rasa kagum apabila suaminya mempunyai pengetahuan dalam pelbagai bidang. Baik dari selok-belok rumah tangga, ekonomi, politik, pendidikan dan sebagainya. Suami yang sebegini bukan sekadar disayangi isteri bahkan juga disayangi mertua.
"Hadiah Yang Ideal Dari Seorang Suami Buat Isteri Tercinta"

Rasulullah saw pernah tunjukkan dalam 1 kisah macam mane dia ni seorang suami yang hebat.

Kebetulan 1 malam baginda balik lewat sedangkan Aisyah dah tertidur semasa menunggu kepulangan nabi. Bila nabi sampai rumah, nabi tak sampai hati nak kejutkan Aisyah untuk buka pintu lalu tidur di depan pintu luar rumah. Apabila Aisyah sedar, Aisyah cepat2 buka pintu kalau2 nabi dah pulang. Alangkah terperanjatnya bila dia lihat nabi tidur di luar. Dia kejutkan nabi dan minta maaf sebab tak sedar yang nabi dah pulang. Tapi Rasulullah pun minta maaf sebab balik lewat malam tu.

Mengikut buku The Seven Habits of Highly Effective People, Stephen Covey meletakkan perkara ini dalam Habit yang Pertama iaitu Be Proactive. Dalam tabiat ini, setiap individu mempunyai dua bulatan di dalam dirinya iaitu:
1. Bulatan Pengaruh (Circle of Influence)
2. Bulatan Ambil berat (Circle of Concern)

Orang yang efektif adalah orang yang fokus kepada Circle of Influence. Untuk mendapat sebuah keluarga yang harmoni, suami isteri perlu fokus kepada circle of influence atau dengan erti kata lain, suami isteri perlu MELAKSANAKAN hak mereka sebagai suami isteri TETAPI BUKAN MENUNTUT hak.


Itulah yang cuba ditunjukkan oleh nabi saw dalam kisah di atas.
......................


Leave a Reply

comment.....?

MY SUPERB, AMAZED, MARVELOUS ECE SUPPORT......


ShoutMix chat widget